English
Search icon

Временно спиране, възобновяване и прекратяване на удостоверения за електронен подпис

Ако изгубите или откраднат електронния Ви подпис, следва незабавно да заявите неговото спиране!

Заявете временно спиране или възобновяване на тел. 0700 199 10 или *9910. За окончателно прекратяване на удостоверението трябва да подадете заявка за управление на удостоверение в офис на Доставчика. Заявка за управление на удостоверение за електронен подпис може да намерите в секция Документи.

На управление подлежат всички валидни удостоверения за електронен подпис на B‐Trust. Не подлежат на управление прекратени удостоверения или удостоверения с изтекъл срок на действие. Управление се налага в случай на:

  • Изгубен или откраднат електронен подпис;
  • Изтрит частен ключ;
  • Напуснал служител на фирма;
  • Смяна на удостоверени данни в удостоверението;
  • Електронният подпис е компрометиран или има съмнение за това;
  • Електронният подпис е станал недостъпeн за използване.

Сигнал за управление могат да подадат Титулярят на удостоверението или упълномощен представител на юридическото лице, с което Титулярят е свързан.

Временно спиране (Hold) – за период до 48 часа

Временното спиране на електронния подпис се осъществява при подаден сигнал за конкретно B-Trust удостоверение, подлежащо на управление. Сигналът може да бъде телефонно обаждане, e-mail, подадена заявка за управление на удостоверение в офис.

Ако до 48 часа Титулярят или упълномощено лице не предявят искане за окончателно прекратяване, временното спиране се отменя и подписът отново е активен.

Възобновяване след временно спиране (Restore)

Възобновяването става автоматично 48 часа след подаване на сигнала за временно спиране, ако не е подадена заявка за окончателно прекратяване. Възобновяване може да се направи и по-рано, ако подписът е станал отново достъпен за използване - например, намерена е изгубената смарт-карта. Възобновяване може да бъде поискано чрез телефонно обаждане, e‐mail, подадена заявка за управление на удостоверение в офис.

Прекратяване (Revoke)

Прекратяването е необратимо действие, при което електронният подпис се анулира. Прекратяването става след проверка от B-trust на подадения сигнал.
Сигналът може да бъде единствено и само подадена от Титуляря или упълномощен представител на юридическото лице, с което Титулярят е свързан, заявка за управление на удостоверение за електронен подпис.
Прекратяването се предхожда от временното спиране на подписа за 48 часа.

scroll icon

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офиси


Последвайте ни:

Изгубен или откраднат подпис

При изгубен или откраднат подпис - за временно спиране за 48 часа, позвънете на

За окончателно прекратяване на подписа посетете наш офис.

Имате запитване

Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!

* Всички полета са задължителни