English
Search icon

Временно спиране, възобновяване и прекратяване на удостоверения за електронен подпис

Ако изгубите или откраднат електронния Ви подпис, следва незабавно да заявите неговото спиране!

Заявете временно спиране или възобновяване на тел. 0700 199 10 или *9910. За окончателно прекратяване на удостоверението трябва да подадете заявка за управление на удостоверение в офис на Доставчика. Заявка за управление на удостоверение за електронен подпис може да намерите в секция Документи.

На управление подлежат всички валидни удостоверения за електронен подпис на B‐Trust. Не подлежат на управление прекратени удостоверения или удостоверения с изтекъл срок на действие. Управление се налага в случай на:

  • Изгубен или откраднат електронен подпис;
  • Изтрит частен ключ;
  • Напуснал служител на фирма;
  • Смяна на удостоверени данни в удостоверението;
  • Електронният подпис е компрометиран или има съмнение за това;
  • Електронният подпис е станал недостъпeн за използване.

Сигнал за управление могат да подадат Титулярят на удостоверението или упълномощен представител на юридическото лице, с което Титулярят е свързан.

Временно спиране (Hold) – за период до 48 часа

Временното спиране на електронния подпис се осъществява при подаден сигнал за конкретно B-Trust удостоверение, подлежащо на управление. Сигналът може да бъде телефонно обаждане, e-mail, подадена заявка за управление на удостоверение в офис.

Ако до 48 часа Титулярят или упълномощено лице не предявят искане за окончателно прекратяване, временното спиране се отменя и подписът отново е активен.

Възобновяване след временно спиране (Restore)

Възобновяването става автоматично 48 часа след подаване на сигнала за временно спиране, ако не е подадена заявка за окончателно прекратяване. Възобновяване може да се направи и по-рано, ако подписът е станал отново достъпен за използване - например, намерена е изгубената смарт-карта. Възобновяване може да бъде поискано чрез телефонно обаждане, e‐mail, подадена заявка за управление на удостоверение в офис.

Прекратяване (Revoke)

Прекратяването е необратимо действие, при което електронният подпис се анулира. Прекратяването става след проверка от B-trust на подадения сигнал.
Сигналът може да бъде единствено и само подадена от Титуляря или упълномощен представител на юридическото лице, с което Титулярят е свързан, заявка за управление на удостоверение за електронен подпис.
Прекратяването се предхожда от временното спиране на подписа за 48 часа.

scroll icon

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офиси


Последвайте ни:

Изгубен или откраднат подпис

При изгубен или откраднат подпис - за временно спиране за 48 часа, позвънете на

За окончателно прекратяване на подписа посетете наш офис.

Имате запитване

captcha image
Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни

Live chat iconLive chat